
Subsidie van de overheid én van de gemeente Heiloo
Om eigenaren te helpen bij het isoleren van hun woning heeft het Rijk het Nationaal Isolatie Programma (NIP) in het leven geroepen. Het NIP richt zich op de particuliere eigenaren van woningen met een slecht energielabel (D, E, F of G) en een WOZ-waarde die onder het gemiddelde in de gemeente ligt. De gemeente Heiloo heeft haar eigen subsidieregeling om isolatiemaatregelen te stimuleren hierop ingericht.
Het doel is bewoners te stimuleren in de verduurzaming van hun woning met extra subsidiemogelijkheden. Zo kun je subsidie krijgen van de overheid én van de gemeente Heiloo (twee keer dus!!).
Heiloo Energie adviseert bewoners al jaren op het gebied van verduurzaming. Met hulp van vrijwillige energiecoaches kunnen bewoners een maatwerk advies krijgen om de isolatie van hun woning te verbeteren en het energieverbruik te verminderen.
Heiloo Energie gaat nu een stap verder! Gericht op een beperkt gebied (per buurt) gaat zij bewoners zoveel als mogelijk ontzorgen in het hele proces: van advies tot en met het realiseren van de isolatiemaatregelen. Daarnaast biedt zij hulp aan bij het aanvragen van de subsidies.
Vorig jaar is deze nieuwe opzet gestart voor de buurt Bleekveld-Moestuin-Egelenburg (60 woningen). Daar hebben we 20 reacties ontvangen van bewoners. Binnen deze groep zijn in twaalf woningen verduurzamingswerkzaamheden uitgevoerd.
Dit jaar starten we in de aangrenzende wijk “Akkerbuurt”. Dat gebeurt in drie fasen, om het voor onze vrijwilligers ‘behapbaar’ te houden
1. Vraag een energiecoach
Als je wilt weten wat er in jouw woning mogelijk en verstandig is om te verbeteren, kun je een aanvraag voor een advies van een energiecoach indienen.
2. Onafhankelijk en vrijblijvend rapport
Je ontvangt een rapport over je wensen en de mogelijkheden op het gebeid van comfortverbetering en energiebesparing. In het rapport worden aanbevelingen beschreven. Je treft daarin ook een globaal overzicht van kosten, baten én subsidiemogelijkheden aan.
3. De energiecoach neemt na enige tijd contact met je op
Als je geïnteresseerd bent in het treffen van maatregelen, dan kunnen wij een offerte laten verzorgen door één van de door ons geselecteerde lokale installateurs.
4. Het offerte traject
Begeleiding door een bouwkundig deskundige. Hij helpt je bij het beoordelen van de offerte, afstemming op jouw wensen en is je gesprekspartner met de installateurs. Hij zorgt er ook voor dat de installateurs de juiste informatie aanleveren die nodig is voor de subsidieaanvragen
5. Tevreden?
Pas als je tevreden bent over de uiteindelijke offerte geef je de opdracht aan de installateur. Die zal met jou het uitvoeringstraject verder afstemmen
6. Subsidies aanvragen
Als de maatregelen geïnstalleerd zijn en je de factuur hebt betaald, kunnen de subsidies worden aangevraagd. Heiloo Energie heeft hiervoor een uitgebreide Informatiegids geschreven met actuele informatie en bedragen voor 2025.
7. Meer hulp nodig?
Als je meer hulp of begeleiding nodig hebt bij het aanvragen van subsidies, dan staan onze energiecoaches nog steeds voor je klaar om je verder op weg te helpen!